De Geest uit het Blik*** *** *** *** Tijdlijnen. Timelines.

De Zevende Wens.

(Oorspronkelijk 1990). Een verhaal geschreven door de heer A.M.W. Njitnelav.


De bibliotheek was enkele minuten verwijderd van sluitingstijd, en er waren nog slechts vier mensen aanwezig: een jong stel (misschien scholieren), de bibliothecaris en een zeker heerschap dat onlangs last had van een gebrek aan benzine en bijzonder waardeloze flesse-, eh, blikjesgeest.
De man was bang geworden dat hem nog zoiets zou overkomen en zocht nu iets in de boeken om zich in de toekomst beter te kunnen wapenen. Misschien was dit wel een beetje voorbarig; de geest had immers geen direct kwaad aangericht, maar hij had zo'n vreemd voorgevoel dat er iets grondig verkeerd zou gaan in zijn leven, als hij niet méér wist over hetgeen hem was overkomen.

Hij kreeg gelijk, want plotseling materialiseerde de geest zich in de leeszaal. Kennelijk was de man de enige die de verschijning opmerkte; de bibliothecaris was druk bezig met de administratie, en de jongen en het meisje hadden kennelijk alleen oog voor elkaar.
De geest keek de man recht aan en zei: "U bent degene waarmee alles fout ging lopen. Ik had een goede, eervolle carrière kunnen hebben. Door de wensen die u uitsprak, en die ik niet kon vervullen, ben ik mijn baan en mijn eer kwijtgeraakt. Eén van de nieuwe verordeningen was, dat bij de eerste klant van de nieuwe afdeling 'Geest uit Blik' NIETS mocht mislukken. Dat is wel gebeurd, en men dreigde mij mijn macht af te nemen. Maar ik was hen voor. Ik stal al hun macht, en ik ben nu het machtigste wezen op Aarde, de heerser over het Universum! JIJ, jij echter bent verantwoordelijk voor het verlies van mijn persoonlijke eer, en nu heb je nota bene het lef om een verdedigingsmiddel tegen mijn persoon te zoeken. Je zult jezelf niet kunnen verdedigen!"

De geest zwaaide met zijn arm, en alle boeken in de bibliotheek vervielen tot stof. De bibliothecaris sprong woedend op en begon op de geest af te stevenen. Hij kwam echter niet ver. De geest zorgde ervoor dat de man binnen enkele seconden verouderde en het lot van de boeken deelde.

Het jonge stel keek verschrikt op, niet begrijpend wat er aan de hand was.
"Hm," zei de geest toen hij het meisje zag. "Als heerser van het Universum zal ik ooit opvolgers moeten hebben, en dus ook een bruid." Hij gebaarde naar het meisje, maar het gebaar dat zij daarna maakte liet niets te raden over hetgeen ze van de situatie vond; het was het gebaar met de middelvinger. Haar vriend was dezelfde mening toegedaan, en besloot zijn afkeuring op een andere manier te laten merken. Ook hij zette een aanval in op de geest. De geest greep hem bij de keel, en kneep zijn hoofd eraf. Het meisje moest machteloos toezien hoe een fontein van bloed uit zijn nek spoot. Ze werd razend en opende de derde aanval op de geest. Door deze actie begreep de geest plotseling dat zij niets met hem te maken wilde hebben, en hem dus afwees. Hij greep haar arm vast en slingerde haar met een snelheid van 500 km/uur naar de dichtstbijzijnde wand, waar ze te pletter sloeg.

De man, die ooit zonder benzine kwam te zitten, had alles aangezien, en toen hij de moed bijeen had geraapt om te spreken, zei hij tot zijn eigen verbazing: "Ik daag je uit. Morgen om 12 uur 's middags, in het park. High noon dus. Be there!"
De geest vond het een grappig voorstel, en omdat hij vond toch niets te verliezen had ging hij met het voorstel akkoord.

En het werd twaalf uur. De man zat in het park op een bankje, en dronk uit een blikje 7-Up (it's cool to be clear) toen de geest voor hem verscheen. De geest zag het blikje en moest er toen smakelijk om lachen. "Dwaze sterveling, je zal zeker proberen mij weer in een blik te vangen. Dat is de oudste truc die er bestaat!"
"Hoe kom je erbij?" vroeg de man verbaasd. "Dit blikje kan zelfs niet meer gesloten worden, en bovendien heb ik de afsluiting al weggegooid. Je ziet er eigenlijk nogal dorstig uit, wil je ook wat drinken?"
De geest nam het blikje aan, en bracht het naar zijn mond. Hierdoor zag hij niet dat de man hem aanviel. De 'Ter dood veroordeelde' haalde flink uit en gaf een haast almachtige dreun op de schedel van zijn tegenstander, die hierdoor volledig in het blikje werd geslagen.

Snel pakte de man een stuk metaal en een soldeerbout en verzegelde zo het blik.
De geest begon te smeken om genade en een helder verstand toen de man hard met het blikje begon te schudden. En na het smeken volgden natuurlijk dreigementen. Een tijdje later was de geest uitgetierd en kon de man eindelijk er een woord tussenkrijgen. "Wel geest, bij onze eerste ontmoeting sprak ik twee maal drie wensen uit. Ik wil deze alsnog in vervulling zien gaan. Maar daar blijft het niet bij; ik heb nog een zevende wens: Ik wil al je macht!"
De geest wiens structuur in de 7-Up aan het oplossen was, besloot eieren voor zijn geld te kiezen en gaf toe. De man voelde een ongekende energie door zich heen stromen, en voelde hoe de hele realiteit veranderde. Uit zijn vingertoppen schoten bliksemstralen die het blik vernietigde en de nu totaal machteloze geest bevrijdde. En praktisch al zijn wensen gingen in vervulling.

Praktisch ja, want er waren nog twee wensen waar hij zijn persoonlijke aandacht aan wilde geven; de eerste en de derde wens, uit de eerste reeks van drie.
Zonder lichaam zweefde hij als een wezen van pure energie ergens in een onbekende dimensie. Met slechts één gedachte verplaatste hij zich naar de bibliotheek waar de geest een slachting had aangericht. Hij arriveerde slechts enkele seconden na het tijdstip waarop hij de vorige dag de bibliotheek had verlaten. Tja, voor iemand met zijn macht was zo'n tijdreisje een peulenschil.

Met een eenvoudig gebaar herstelde de man de boeken, en bracht de drie mensen weer tot leven. Maar er was nog iets anders. Hij kwam tot de ontdekking dat hijzelf één van deze drie mensen was, de jongen die het een tijdje zonder hoofd had moeten stellen!


Het verhaal begon enkele minuten voor sluitingstijd, een tijdstip dat nu gearriveerd was. De drie mensen leefden nog, en op de jongen na wist niemand meer wat er nu eigenlijk gebeurd was.


De jongen sloeg een arm om zijn vriendin en verliet het gebouw, zich voelend als - en de macht bezittend van - een jonge god.


Het begin.

Ambities, wraak, oorlog en nieuw leven. Deel l*** *** *** *** Tijdlijnen. Timelines.