Ik ben een fan

Als ik soms de indruk wek een fan te zijn van Star Trek..., dan is die indruk volkomen terecht!
De serie is zo fascinerend en zo veelomspannend dat er letterlijk een encyclopedie (en voor Star Trek zijn er verschillende gemaakt) nodig is om ze te beschrijven.

De bedenker:
Gene Roddenberry: Voluit: Wesley Eugene Roddenberry. Hij werd geboren op 19 augustus 1921 in El Paso, Texas. Hij studeerde luchtvaarttechnologie aan de universiteit en was vrijwilliger in 'The Army Air Corps' tijdens de tweede wereldoorlog. Na de oorlog werd hij piloot bij 'Pan American Airways' en ging daarna bij de politie van Los Angelos, alwaar hij opklom van straatagent tot politiesergeant.
Intussen werd hij part-time scriptschrijver en vanaf 1954, nadat hij wegging bij de politie, full-time scriptschrijver. Hij leverde verhalen voor diverse t.v. series en in 1963 produceerde hij zijn eerste eigen t.v. serie genaamd 'The Luitenant'. Hij stierf op 24 oktober 1991 op 70 jarige leeftijd.

De filmmaatschappij:
Paramount. Desilu en Paramount werden opgekocht in de jaren zestig door een bedrijf genaamd 'Gulf and Western'. De moedermaatschappij fuseerde de twee opgekochte bedrijven en noemde de nieuwe combinatie weer Paramount. Later werd Paramount, a Gulf and Western Company: Paramount, a Paramount communications company. De eerste Star Trek serie werd overigens mede geproduceerd door de 'Norway Corporation'.


De serie:
Het begint allemaal in het begin van de jaren zestig.
Gene Roddenberry begint aan de ontwikkeling van een nieuwe t.v. serie genaamd 'Star Trek', over de avonturen van Captain Robert April en het ruimteschip Yorktown. Helaas slaan de naam en het model van het schip niet aan bij de producers.
Roddenberry moet een aantal wijzigingen aanbrengen en uiteindelijk krijgt het schip de naam U.S.S. Enterprise (NCC 1701). Hij verkoopt het concept van de serie aan de producenten als zijnde een soort van 'Wagon Train to the Stars'. In 1964 krijgt hij toestemming voor een pilot aflevering (proef aflevering) genaamd 'The Cage'. In de hoofdrol ziet men hier o.a. Jeffrey Hunter in de rol van Captain Christopher Pike, Majel Barrett (alias M. Leigh Hudec) in de rol van Number One (eerste officier) en Leonard Nimoy in de rol van Mister Spock. De aflevering wordt geproduceerd door Desilu (bedrijf dat ook de Lucy Ball shows produceerde) en gefinancierd door het netwerk NBC. Het jaar daarop is de aflevering klaar, maar NBC vind de aflevering te intellectueel. Ze zien liever een serie waarin volgens de Western traditie wat meer geknokt en geschoten wordt. Roddenberry krijgt nog een kans en dit keer wordt een pilot episode genaamd 'Where no man has gone before' verfilmd.
Jeffrey Hunter is op dat moment niet meer beschikbaar en dus moet een andere acteur de rol van de Captain spelen. William Shatner geeft gestalte aan de rol van Captain James Tiberius Kirk. De enige rol die overblijft van de eerste pilot is die van Mister Spock (Leonard Nimoy). En dit met moeite. NBC was van mening dat zo'n demonisch uitziende figuur niet zou aanslaan. Majel Barrett krijgt een andere rol, die van Nurse Christine Chapel, en kan zich later, in het echte leven, Mrs. Roddenberry noemen.
De tweede pilot aflevering slaat aan en NBC geeft toestemming tot de start van de serie.

Op 8 september 1966 is het zover. De allereerste uitgezonden Star Trek episode is: 'The Man Trap'. In 1967 wordt Star Trek door het netwerk NBC een tweede seizoen gegund maar slechte kijkcijfers (veroorzaakt door een ongunstig tijdstip van uitzenden) dreigen aanvankelijk de serie tot een vroegtijdig einde te brengen. Een massale actie van miljoenen fans zorgt ervoor dat Star Trek zijn derde en laatste seizoen krijgt. En daar blijft het voorlopig bij. De laatste aflevering (nr. 79): 'Turnabout Intruder' wordt uitgezonden in 1969.
En dan gebeurd het... De serie wordt door heel Amerika heen diverse malen herhaald op bijzonder gunstige tijdstippen. De groep fans wordt groter en groter.
In 1972 wordt de eerste Star Trek conventie gehouden. Men verwacht er enkele honderden fans. Meer dan 3.000 komen er opdagen. Men speelt met de gedachte de serie nieuw leven in te blazen, maar zover komt het (nog) niet.

Nadat in 1973 een tekenfilmserie (met 22 afleveringen) is gemaakt met de stemmen van de originele acteurs en actrices worden in 1976 en in 1977 tevergeefse pogingen ondernomen om respectievelijk een film en een Star Trek II serie te ontwikkelen.
Pas in 1978 (door het succes van Star Wars) produceert men de eerste film: 'Star Trek: The Motion Picture'. De film komt uit in 1979.
Vervolgens worden nog eens vijf films uitgebracht in 1982, 1984, 1986, 1989 en 1991.

Het hek is nu compleet van de dam en Paramount geeft de opdracht tot het produceren van een totaal nieuwe serie: Star Trek: The Next Generation.

In 1987 wordt de eerste aflevering ('Encounter at Farpoint', deel 1) uitgezonden. 'The Next Generation' gaat over de avonturen van de bemanning van het vijfde ruimteschip U.S.S. Enterprise (NCC 1701D). De Engelsman Patrick Stewart speelt de rol van de Franse Captain Jean-Luc Picard. De serie voltooit maar liefst zeven seizoenen en de laatste, extra lange, aflevering, 'All Good Things' wordt uitgezonden in 1994. Vlak daarna begint men aan de eerste film gebaseerd op 'The Next Generation', genaamd 'Star Trek Generations'.

Daar blijft het niet bij. In 1993 start een derde serie genaamd: Star Trek: Deep Space Nine. Een serie met in de hoofdrol Avery Brooks als Commander Benjamin Sisko, alleenstaande vader en commandant van ruimtestation Deep Space Nine. De serie schijnt in Amerika heel populair te zijn en zal het wellicht ook zeven seizoenen volhouden.
In 1995 start een vierde serie genaamd Star Trek: Voyager, waarin de actrice Kate Mulgrew de rol speelt van Captain Kathryn Janeway van de U.S.S. Voyager (NCC 74656). Eerst zou de Frans-Canadese actrice Genevieve Bujold die rol spelen, maar op het allerlaatste moment (zelfs al na een aantal dagen filmen) stapte Genevieve Bujold op.

Star Trek is echter meer dan alleen televisie en films. Het omvat ook vele duizenden comicstrips, novels, diverse boeken over Star Trek, tijdschriften, hoorspelen, doctoraal scripties, honderden fanclubs, vele tientallen miljoenen fans van alle rangen en standen over de hele wereld.
De fanclub in Nederland (waarvan ik uiteraard lid ben, hoewel ik nooit een bijeenkomst heb bezocht) heet: 'The Flying Dutch', en is in 1985 opgericht door o.a. Christien Labordus. Ere-lid van deze vereniging is niemand minder dan de acteur James Doohan. Hij speelt de rol van Montgomery Scott, de Chief Engineer, in de originele serie. James Doohan (net als William Shatner een Canadees) is zelfs een keer in Nederland geweest! Hij was in de tweede wereldoorlog kapitein bij de Canadese luchtmacht en stond daar bekend als 'Craziest pilot in the Canadian airforce'. Tijdens D-Day raakte hij gewond.
Hij heeft tijdens de oorlog een aantal keren boven ons land gevlogen en is in 1945 o.a. in Dordrecht, Apeldoorn en Amsterdam geweest. Hij heeft ooit verteld dat hij in Nederland eens een noodlanding moest maken tijdens de oorlog. Zijn motor viel uit op 4.000 voet hoogte en hij landde naast een weg. Hij kreeg de motor weer aan de gang, reed terug naar de weg en steeg weer op.


Star Trek is uiteraard pure entertainment, een industrie waar miljarden dollars in omgaan, maar daarnaast spreekt het de mensen aan omdat het een bijzonder positieve uitstraling heeft. Het laat een toekomst zien waarin de mensheid vreedzaam is verenigd en samen met andere volkeren het heelal onderzoekt. Telkens probeert men voor hun problemen de meest intelligente, meest humane oplossing te vinden. De makers van Star Trek zien het min of meer ook als een soort spiegel voor onze eigen wereld.
Voor mij zal het altijd een bron van inspiratie zijn en blijven in al haar vormen en incarnaties.


Bronnen: